LantarenVenster kent een rijke historie sinds 1949 als theater voor film, dans, theater en muziek aan de Gouvernestraat in Rotterdam. In oktober 2010 opende LantarenVenster met film en muziek haar deuren op de prachtige nieuwe locatie op de Kop van Zuid.
Gestart aan de Gouvernestraat
LantarenVenster was tot 2010 gevestigd in de Gouvernestraat, in een van de oudste gebouwen met een culturele bestemming. Het werd in 1909 geopend als Ons Huis, een gebouw bestemd voor het zogenaamde ‘volksontwikkelingswerk’. Als een van de weinige cultuurpanden bleef Ons Huis gespaard in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ontwikkelde het zich in eerste instantie meer tot een centrum voor beeldende kunsten, met expositieruimte en ateliers. Later kwamen daar film en theater als gezichtsbepalende activiteiten bij.
In 1949 werd onder leiding van de Rotterdamse architect J.B. Bakema een deel van Ons Huis verbouwd tot filmzaal: ’t Venster (later Venster 1). Daarbij kreeg het gebouw ook de entree, zoals die nu nog steeds zichtbaar is. Dezelfde architect realiseerde in 1952 de modernisering van de ‘oude schouwzaal’ tot theaterzaal De Lantaren (later Lantaren 1). In de bijna zestig jaar sindsdien is er met regelmaat geknipt en geplakt aan het gebouw. Het gebouw is altijd zeer intensief gebruikt. De laatste grootschalige renovatie en uitbreiding (Venster 2) dateren van 1991. De filmzalen Venster 3 en 4 werden in 1996 nog eens stevig aangepakt.
In de eerste zes decennia werd het gebouw beheerd door een opeenvolging van particuliere verenigingen en associaties. Vanaf 1969 nam de Rotterdamse Kunststichting (een gemeentelijke dienst) het beheer over van de theaterzaal. Bijna tien jaar later verwierf ze ook de filmzalen en werden beide gebouwen tot één geheel samengevoegd. In 1986 werd Theater Lantaren/Venster weer een zelfstandige stichting.
Verhuisd naar de Wilhelminapier
Eind jaren negentig startte een bouwdiscussie. Die werd sterk gevoed door, de komst van multiplexen, grote bioscopen met kamerbrede projectie, de krappe locatie in een smalle woonstraat en de toenemende eisen inzake comfort, veiligheid, arbeidsomstandigheden, overlast etc.
Serieus is gestudeerd op de afbraak van het gebouw om het vervolgens ruimer weer te laten herrijzen. De woorden hebben nooit geleid tot daden… tot 2004. In dat jaar is concreet het plan ontstaan om een nieuw film- en theatergebouw te ontwikkelen op de Wilhelminapier.
In 2010 was het zover: LantarenVenster verhuisde naar een prachtig nieuw gebouw aan de Otto Reuchlinweg 996 op de Wilhelminapier.